HOF Awards & Forum 2020 - Ziua 4: Startul rezidential, Premiile pentru Servicii si Grand Prix

by   CIJ News iDesk V
2020-05-29   19:15
/uploads/posts/54741272e968272f1efb2055c0297688f836f50d/images/1HOFDay4.png /uploads/posts/54741272e968272f1efb2055c0297688f836f50d/images/3HOF2020header.png

În cea de-a patra și ultima zi a premiilor HOF Awards & Forum 2020, evenimentul webinar online a prezentat o discuție despre care ar putea fi cel mai activ sector imobiliar din regiune. La intrebarea „Sunt prețurile rezidențiale imune la COVID-19?”, răspunsul regiunii a fost: Da. Se pare că orice guvern, virus sau criză economică nu pot face multe pentru a opri cresterea constantă a prețurilor pentru imobilele rezidențiale, sau pentru a le reduce. Într-o oarecare măsură, acesta este un ciclu de auto-îndeplinire, deoarece unul dintre motivele pentru care consumatorii și investitorii sunt atât de atrași de imobiliare este faptul că și-a păstrat valoarea cu succes pe parcursul anului. După cum a menționat Petr Hana de la Deloitte în prezentarea sa de deschidere care a început sesiunea de 60 de minute, prețurile pentru proiectele rezidențiale din Praga au scăzut în ultima recesiune, dar acest lucru s-a intamplat pe o perioada scurta, dupa care au continuat sa creasca până în martie 2020, când a lovit pandemia de coronavirus.

Întrebarea pentru restul speakerilor a vizat scăderea prețurilor ca urmare a panicii generale sau a temerilor unei viitoare recesiuni. Antoanela Comsa, Managing Director la Gran Via din București, a declarat că au reușit să continue vânzarea de apartamente, deși procesul a fost încetinit de nevoia clienților de a continua să își vadă viitorul apartament. David Musil, Director of Real Estate Residential (Penta Real Estate) a adaugat ca a trebuit să iși instruiasca personalul pentru a răspunde la întrebările venite de la potențiali clienți. Niciun dezvoltator nu a gasit motive pentru scăderea prețurilor, exceptand cazul in care fost proiectul aproape de finalizare a fost construit la prețuri agreate cu mai mult de un an în urmă. Cu privire la apartamentele care se vând într-un ritm constant, nu există motive pentru a oferi reduceri.

Prokop Svoboda, Managing Partner al Svoboda & Williams, a declarat că interesul a fost destul de ridicat din partea clientului, desi a descris starea generală a pieței în acest moment drept maniacă / depresivă. Pentru moment, el a spus că cererea pentru proprietăți rezidențiale a atins niveluri maniacale și si-a sfatuit echipa să își anuleze vacanțele de vară pentru a profita de starea de spirit. Cu toate acestea, în toamna, evenimentele ar putea lua o intorsatura negativa, facand referire la un posibil al doilea val de coronavirus pe care specialiștii îl preconizeaza.

Prima categorie de premii, Best Bank, a fost câștigată de Erste Group, cu experiență pe scena Premiilor HOF, dupa care a urmat Best Contractor Performance, un premiu care a fost revendicat de compania aparent invincibilă Bog’Art, care domină piața din România. CMS, care a câștigat la categoria sa atât în Ungaria, cât și în Slovacia, a fost câștigătorul premiilor HOF Awards 2020 pentru cea mai buna companie de avocatura din regiune.

Anunțul fiecărui premiu a fost precedat de un videoclip care a prezentat nominalizările, urmat de o deschidere oficială a plicului și de un scurt discurs al câștigătorului. A venit rândul companiei Atrium Property Services să isi revendice premiul pentru Best Facility Management Company. Acesta a fost urmat de anunțul câștigătorului pentru Best Project Management Company, care a fost castigat de Optim Project Management. Best Property Management Company din regiunea CEE a fost câștigată de profesioniștii de la CBRE, după care Petr Hana de la Deloitte a revenit in transmisia online pentru a revendica premiul pentru Best Tax & Financial Advisor. Penultimul premiu acordat la HOF Awards 2020 a fost Best Architectural Company, câștigat de APA Wojciechowski. Ultimul premiu dezvăluit in final, pentru categoria Grand Prix, a mers catre Liebrecht & wooD Polska pentru proiectul lor Centrum Praskie Koneser, considerat cel mai bun dintre cele mai bune.